Ofta ställda

Ofta ställda frågor

1. Hur tillförlitligt är ett test där man använt en diagnostikhund?

En diagnostikhund kan identifiera luktprofilen av cancer ur ett urinprov mycket noggrant. Diagnostikhunden och dess hundförare genomgår ett gediget utbildningsprogram, på samma sätt som hundar och hundförare som används i myndighetsuppdrag. En välutbildad hund med en bra förare arbetar nästan felfritt. För hunden är det viktigt att lyckas – precis som andra proffs njuter den av sitt arbete under ledning av en bra hundförare.

Bekanta dig med olika forskningsresultat här.

Eftersom tillhandahållandet av provet alltid kan innebära en möjlighet för orenheter kan vi inte ge 100 % säkerhet på resultatet. Det finns alltid risk för fel i alla test. Även om hunden har tränats med hjälp av prostata- och bröstcancerprover, kan den också identifiera många andra cancertyper.

Du är alltid välkommen att besöka oss personligen. Då kan vår diagnostikhund fysiskt markera det ställe på din kropp där den identifierar luktprofilen av cancer.

2. Hur beställer jag ett test och provtagningsutrustningen?
Det enklaste sättet är att beställa ett cancertest i vår nätbutik.

3. Hur ska jag gå tillväga om jag vill veta om hunden kan lukta till sig bröst- eller prostatacancer i mig.
När du har fått testpaketet kan du ge ett urinprov i ett provrör. Det räcker med att fylla provröret till cirka hälften av dess volym. Provet ska sedan skickas tillbaka till oss från ett av Matkahuoltos serviceställen (till exempel R-kiosk) samma dag. Förvara provet svalt innan det skickas iväg, men var noggrann med att det inte fryser till is, till exempel om du förvarar det i bilen under arbetsdagen.

› Till nätbutiken

4. Hur ska proverna markeras?
I förpackningen finns två hologrametiketter med en 12-siffrig kod. Klistra fast etiketterna lodrätt på båda provrören. Det ena provröret ska du lämna in på Matkahuolto och det andra behåller du själv för att kontrollera resultatet.

För att kontrollera ditt resultat ska du logga in i tjänsten med hjälp av nummerserien på hologrametiketten. Då kan vi garantera fullständig anonymitet.

5. På vilket sätt och hur snabbt får jag svar på testet?
Svaret publiceras senast fem dagar från det att vi har mottagit provröret. Du kan se svaret (här). För att logga in behöver du den 12-siffriga koden som finns på den andra hologrametiketten som du behållit.

6. Hur länge håller sig proverna?
Urinprovet ska lämnas in på Matkahuolto senast nästa dag.

7. Är det tryggt att beställa och undersöka ett prov hos er?
Ja. Vi tillämpar de allra striktaste metoderna för integritetsskydd (läs dataskyddssammanfattningen). Vi behöver dina uppgifter endast för fakturering och leverans av testpaketet. Det prov som du lämnar in hos oss kan inte kopplas till dig i vår databas. I motsats till nätbutiker i allmänhet, vill vi inte samla in uppgifter om dig alls. För oss är det viktigaste att säkra våra kunders integritet.

8. Hur behandlas hundarna / var bor de när de är lediga?
Alla hundar har en egen personlig förare som hunden bor hos som en familjemedlem. Utbildningen och arbetet sker genom lek. Vi strävar efter att på bästa möjliga sätt ta hand om hundens psykiska och fysiska välbefinnande. Under arbetsdagen får hundarna leka och springa på den stora inhägnade gården i vårt utbildningscentrum och vila sig mellan uppdragen i sitt eget pausrum.

Processen går till på följande sätt

Beställ ett testpaket i nätbutiken
Ge ett urinprov
Skicka testet till oss
Resultat
1 Vecka
1 Vecka

HUOM! Verkkokauppamme on toistaiseksi suljettu, jotta pystymme takaamaan parempaa palvelua asiakkaillemme. Koiriamme koulutetaan tällä hetkellä Covid-19 -testaukseen, emmekä voi luvata tarkkaa toimitusaikaa. Ota yhteyttä asiakaspalveluun mikäli haluat tilata testin syöpää varten: asiakaspalvelu@diagnostiikkakoira.fi Avvisa