Dexter-koira

Suomen ensimmäinen diagnostiikkakoira

Kun Pinja oli päättänyt kouluttaa syöpää etsivän koiran, seuraava vaihe oli työhön sopivan koiran valinta. Aluksi hän suunnitteli kouluttavansa syöpäkoiraksi jonkin perinteisen työrodun edustajan, kuten labradorinnoutajan tai saksanpaimenkoiran. Erään virkakouluttajan vinkistä ja aikaisempien kokemusten perusteella Pinja päätyi lopulta beagleen. Rotu sopii potilastyöhön hyvin, sillä se on kooltaan pieni ja kiltin näköinen, ja siten vähemmän pelottava.

Useiden kyselyjen ja pentueisiin tutustumisen jälkeen, Pinja päätyi Ravasgangsin kennelin uusimman pentueen herttaiseen hurmuripoikaan Ravasgangs Jubilee Diamondiin. Pentu sai kutsumanimensä Dexter tv-sarjasta, joka sattui pyörimään tv:ssä pennun tutustuessa uuteen kotiinsa.

 

Dexter treenaa

Heti ensimmäisinä viikkoina Dexterille opetettiin tottelevaisuutta ja kun se oli hallussa, alkoi passiivisen merkkaamisen opettelu. Dexter on aina ollut nopea oppimaan ja passiivisen merkkaamisen se oppikin jo päivässä! Vain reilun parin kuukauden ikäisenä Dexter pääsi haistamaan ensimmäistä positiivista syöpänäytettä. Positiivisen näytteen kanssa harjoiteltiin jonkun aikaa, kunnes näytteen etsiminen ja passiivisesti merkkaaminen sujui kuin vettä vain ja haastetta oli helppo lähteä lisäämään. Alle vuoden vanhana Dexter löysi jo positiiviset näytteet negatiivisten näytteiden joukosta.

Nykyään Dexter harjoittelee viisi päivää viikossa ja tekee useita lyhyitä harjoituksia pitkin päivää. Näin koira ei väsy ja tekee työnsä aina innolla.

Vapaa-ajallaan Dexter juoksee metsässä koirakaveriensa kanssa sekä vierailee koirapuistossa.

Dexter

› Ravasgangs Jubilee Diamond

› Ensimmäinen syöpää etsivä koira Suomessa

Tiesitkö tämän?

Koiran nenä on jopa 100 000 kertaa tarkempi kuin meidän ihmisten. Koiran nenä toimii “stereona“ kukin sierain jakautuu kahteen osaan, toinen hajuun ja toinen hengitykseen.