Dexter

Finlands första diagnostikhund

Då Pinja hade fattat beslutet att grunda ett företag och skola en hund som upptäcker cancer, var det följande steget att välja en hund som var lämplig för arbetet. Först planerade Pinja att till cancerhund skola en hund av en traditionell arbetsras, såsom en labradorretriever eller en schäfer. Men utifrån ett tips av en yrkesskolare och sina tidigare erfarenheter valde Pinja slutligen en beagle. Rasen lämpar sig bra för patientarbete, eftersom den är liten till storleken och ser snäll ut, och därigenom är den mindre skrämmande.

Efter många förfrågningar och efter att ha sett många valpkullar, fastnade Pinja för den gullige charmörpojken Ravasgangs Jubilee Diamond ur den senaste valpkullen hos Ravasgangs kennel. Valpen döptes till Dexter som råkade vara en TV-serie som visades i TV då valpen kom till sitt nya hem.

 

Dexter tränar

Genast under de första veckorna fick Dexter lära sig lydnad och då den behärskade området, började skolningen i passiv markering. Dexter har alltid lärt sig snabbt och han lärde sig redan på en dag den passiva markeringen! När Dexter var endast drygt två månader gammal fick han lukta på det första positiva cancerprovet. Dexter fick träna med det positiva provet en tid, tills han kunde hitta provet och passivt markera det hur lätt som helst och därefter var det enkelt att höja på kravnivån. Då Dexter var under ett år gammal hittade han positiva prov bland negativa prov.

Numera tränar Dexter fem dagar i veckan och utför flera korta övningar under dagen. På så sätt blir inte hunden trött och utför sitt jobb alltid entusiastiskt.

På sin fritid springer Dexter i skogen med sina hundkompisar och besöker hundparken.

Dexter

› Ravasgangs Jubilee Diamond

› Dexter är den första cancerhunden i Finland

Visste du detta?

Hundens luktsinne är 100 000 gånger känsligare än människans. Hundens näsa fungerar i ”stereo”, där vardera näsborren fördelas i två delar; den ena delen för att dofta och den andra för att andas.